26 september 2018
Velkommen til Lægerne Søborg Torv

D-vitamin og knogleskørhed


Hvad er knogleskørhed?
Hvordan undgår jeg at få knogleskørhed?
Hvad er symptomerne?


Knogleskørhed skyldes at knoglerne i kroppen afkalker dvs. de mister kalk og deres styrke bliver mindre.
Derfor er det rigtig vigtigt at du får nok kalk hver dag og at du samtidig får nok d-vitamin så dine knogler kan optage kalken fra kosten.
Der er ingen symptomer i hverdagen på at knoglerne afkalker. De fleste opdager det først når de brækker enten håndled, fodled eller en anden knogle selvom de ikke falder særlig tungt.

Får jeg nok D-vitamin?
Hvordan får jeg D-vitamin?


Vi har alle brug for at få d-vitaminer hverdag via solen og vores kost.
Det er først og fremmest solen der giver os d-vitaminer, men får du ikke sol nok i løbet af sommeren kan det være nødvendigt at tage d-vitaminer ved siden af.
Der er også d-vitaminer i fede fisk og grønne grøntsager samt mandler. Derfor er det vigtigt at du spiser fisk et par gange om ugen samt grøntsager.

Da solens stråler ikke er så stærke i Danmark, og vores traditionelle kost indeholder relativt lidt d-vitamin, vil det være godt for de fleste at tage et tilskud med d-vitamin, specielt i vinterhalvåret. Behovet dækkes for de fleste men en d-vitamin tablet dagligt indeholdende 800 IE. Er du over 65, mørkglødet eller forhindret i at få sol dagligt bør du tage en d-vitamintablet indeholdende 1600 IE dagligt.

Har du lyst til at vide mere om knogleskørhed og d-vitamin kan du komme forbi klinikken og se vores informationer eller du kan spørge personalet til råds.